Startujemy z naborem przedsiębiorców do naszego projektu “Od pola na wrocławski stół”. Gmina Wrocław ma już pierwszych zadeklarowanych restauratorów, czas wspólnie opracować listę producentów z Krainy Łęgów Odrzańskich
Zapraszamy przede wszystkim te podmioty, które mają ugruntowaną pozycję na rynku oraz co najważniejsze w przypadku producentów – mają duży potencjał wytwórczy. Dodatkowo, mile widziani są producenci , którzy odpowiadają potrzebom jakie zgłosili do nas restauratorzy. To czego branża gastronomiczna aktualnie poszukuje na rynku produktu lokalnego to m.in.
– nowości produktowe / kulinarne
– najwyższa jakość produktu i bardzo dobry stosunek jakości do ceny
– mała odległość od Wrocławia
– więksi producenci nabiału, wytwarzający większe ilości
– producenci mogący zapewnić duże ilości produktów oraz mogący zapewnić regularne dostawy
– ponadto wytwarzający takie produkty jak – pieczywo, sery, jaja, miody
Dolny Śląsk z pewnością obfituje w wielu takich producentów, ale do przewodnika zostanie wybranych 10-ciu, najlepiej tak sprofilowanych, ale oczywiście różnorodnych produktowo. Producenci biorący udział w projekcie, oprócz możliwości nawiązania bezpośrednich relacji z wrocławskimi restauracjami, dodatkowo będą mieli szeroko zakrojoną kampanię promocyjną zgodnie z informacją o projekcie.
Na spotkanie rozpoczynające projekt, zaproszonych zostanie 10 producentów wytypowanych do przewodnika plus 15 dodatkowych, którzy zaprezentują swoje produkty restauratorom i szefom kuchni, podczas zaplanowanej degustacji. Ważne, kryterium w wyborze wytwórców będzie aspekt, związany z możliwością zaopatrywania wrocławską gastronomię i najlepiej wytwarzający produkty nieznane jeszcze szerzej na rynku – jak np. wołowina z krów Highland ( szkockiej rasy wyżynnej ) z terenu Krainy Łęgów Odrzańskich, lawendowe piwo, ścinawskie szparagi itp.
Swoje zgłoszenia wraz z linkami do stron i zdjęciami produktów proszę kierować na adres prezes@lgdodra.pl lub poprzez stronę lidera projektu Gminy Wrocław