Budowa sieci dystrybucji produktów lokalnych poprzez innowacyjne szafy vendingowe
Początki pomysłu sięgają 2021 roku kiedy rozpoczęliśmy równocześnie dwa projekty:
1) Budowa Odrzańskiego Centrum Produktów Lokalnych Krainy Łęgów Odrzańskich;
2) Zakup i montaż szaf vendingowych w Krainie Łęgów Odrzańskich
VENDOR – Vending otwarty na świat
Co przyświecało w podjęciu decyzji realizacji projektu startup ?
Potrzeby
- Zapotrzebowanie rynkowe –popyt na wyroby tradycyjne, produkty lokalne, w tym związane z kuchnią tradycyjną w innowacyjnej formie
- Zapytania wytwórców/producentów – poszukiwanie sposobów sprzedaży i zwiększenia sprzedaży produktów ;
- Rozwój turystyki – dostęp do produktów w otoczeniu tras turystycznych (rowerowych , kajakowych, pieszych);
- Potrzeba biznesowa –zwiększenie dostępności do produktów za pomocą aplikacji internetowej a co za tym idzie zwiększenie ich sprzedaży;
- Organizacyjna – stworzenie narzędzi internetowych do obsługi powstałej bazy logistycznej, dystrybucyjnej produktów.
Cele
- Stworzenie warunków do obrotu produktami lokalnymi;
- Stworzenie i koordynacja kanałów dystrybucji ;
- Umożliwienie magazynowania produktów przetworzonych ;
- Kreowanie nowych produktów lokalnych przy współpracy z Inkubatorami;
- Utworzenie kompleksowej oferty turystycznej
- Zwiększenie sprzedaży produktów lokalnych a co za tym idzie zwiększenie dochodów organizacji
Interesariusze
Osoby lub grupa osób mogące mieć oczekiwania, które trzeba spełnić przygotowując projekt. (warto tu sobie odpowiedzieć na pytanie dla kogo my to robimy?)
Kogo warto wziąć pod uwagę:
- Użytkownika projektu: osobę, która będzie korzystać z tego, co powstanie w momencie stworzenia projektu. Wspólnicy Spółki , podmioty współpracujące/partnerzy Lokalnej Grupy Działania oraz potencjalni Twórcy/Producenci
- Zespół projektowy: wszyscy, którzy będą coś robić na rzecz projektu. (pracownicy Spółki, Stowarzyszenia LGD )
- Dostawcy, od nich zależy jakość projekt i warto ich uwzględnić (dobrze dobrać wykonawców)
- Turyści podróżujący trasami turystycznymi
- mieszkańcy Dolnego Śląska – dostęp do zdrowej i ekologicznej żywności
- Potencjalni klienci wyrobów ( dietetycy, foodtrucki, sprzedawcy )
- Partnerze biznesowym OT/VR nawiązującego współpracę ze startupem
- Organizator projektu akceleracyjnego
Kto będzie operatorem powstałej sieci Dystrybucji ?
Operatorem będzie spółka: Łęgi Odrzańskie spółka z o.o. z siedzibą w Ścinawie, ul. Legnicka 12, 59-330 Ścinawa, zarejestrowana przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia-Fabrycznej we Wrocławiu, XIX Wydział Gospodarczy KRS, pod numerem 0001130361,
Spółka której głównym udziałowcem jest Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Kraina Łęgów Odrzańskich